Prema popisu stanovništva iz 2021. godine udio osoba starijih od 65 godina u ukupnom stanovništvu Hrvatske iznosi 22,45 %,1 a prema predviđanjima će ih u sljedećih dvadesetak godina biti gotovo dvostruko više nego djece.2

Uspješno starenje

Gerontologija je znanost koja se bavi proučavanjem starenja te razlikuje tri vrste starosti: biološku, psihološku i socijalnu starost. Svaka od tih triju starosti ima svoje parametre i nameće se zaključak da kronološka dob pojedinca nije jedini kriterij koji osobu svrstava u skupinu starih. Dakle, doskočica „volim sve što vole mladi” opravdano može biti ispravna dokle god to tako i osjećamo.

Prirodno je da starimo.

S druge strane, starenje ljudskog organizma neizbježno podrazumijeva određene pojave i procese koji se događaju u tijelu. Smanjuje se brzina bazalnog metabolizma pri čemu slabe funkcije određenih organa, smanjuje se ukupna masa stanica, pogotovo stanica kosti, postupno se smanjuje pokretljivost, a krvne se žile sužavaju zbog nakupljanja plaka.

Starost nije bolest.

Svakako, moramo razjasniti da se starost i bolest međusobno ne podrazumijevaju. Iako postoje bolesti koje su u većem postotku prisutne kod starijih osoba, samo starenje ne znači da će neke od bolesti biti nužno prisutne. U trećoj životnoj dobi iznimno je važno usredotočiti se na održavanje kvalitete života unatoč promjenama koje se događaju.

Zdrav život cijeli život.

Vođenje zdravog načina života smanjuje određene zdravstvene rizike. Promjene na koštano-mišićnom sustavu s vremenom uzrokuju smanjenje pokretljivosti. Redovita tjelesna aktivnost poboljšava kvalitetu života starijih te produljuje samostalnost, a pozitivno utječe i na psihičko zdravlje. Također, pomaže u preventivi pretilosti. Zdrava i redovita prehrana ključna je da bi se izbjegla malnutricija, tj. nedostatak određenih vitamina i minerala u organizmu. Najčešći deficiti kod starijih osoba su nedostatak bjelančevina, željeza, cinka, selena, vitamina B1, B6, B12 i vitamina D.3 Dodatna pomoć u sprječavanju deficita je i uzimanje kvalitetnih dodataka prehrani. Prevencija bolesti, pogotovo redoviti kontrolni pregledi, ključna je za pravilno i pravodobno prepoznavanje simptoma bolesti, uspješno liječenje ili sprječavanje pogoršanja.

Najčešći zdravstveni problemi starijih osoba i kako si pomoći

Određena zdravstvena stanja, tegobe i bolesti češći su u starijoj životnoj dobi.
Bolesti srca i krvnih žila zahtijevaju redovito praćenje krvnog tlaka. Pouzdan tlakomjer i redovito vođenje dnevnika izmjerenih vrijednosti omogućit će bolji uvid u vaše zdravstveno stanje. Redoviti unos omega-3 masnih kiselina pridonosi održavanju zdravlja srca. Nalazimo ih u ribi, ribljem ulju, ulju morskih algi, a možemo ih unositi i putem dodataka prehrani kao što je Salvit Omega 3. Salvit Omega 3 sadržava 1000 mg ribljeg ulja, odnosno 180 mg eikozapentaenske kiseline (EPA) i 120 mg dokozaheksaenske kiseline (DHA), esencijalnih hranjivih tvari za zdravlje srca. Koristan učinak postiže se unosom 250 mg EPA i DHA na dan. Važne su i redovite kontrole masnoća u krvi kako bi se reagiralo na povišene vrijednosti i smanjilo njihovo nakupljanje na unutarnjim stijenkama krvnih žila, što utječe na smanjenje elastičnosti žile. Ako imate proširene vene nogu, preporučuje se tijekom dana nositi kompresijske čarape. Salvit Venox Forte je dodatak prehrani s diosminom i bodljikavom veprinom koja pridonosi venskoj cirkulaciji.
Kao posljedica smanjenja koštane mase često se javlja i osteoporoza. Prema procjenama otprilike jedna trećina osoba starijih od 65 godina jednom u godini doživi najmanje jedan pad4 te su ozljede i prijelomi veliki rizik za starije osobe. Vitamin K i vitamin D učinkovito pridonose održanju normalnih kostiju. Dodatak prehrani Salvit K2D3 Max sadržava optimalne doze obaju vitamina. Kao dodatan oprez, životnu sredinu trebalo bi maksimalno prilagoditi vlastitoj pokretljivosti, a, ako je potrebno, pri kretanju može se poslužiti štapom radi dodatne stabilnosti.
Slabljenje funkcija organskih sustava može utjecati na apsorpciju, prijenos, metabolizam i izlučivanje prehrambenih tvari.3 Ako se tjelesna masa gubi zbog slabijeg apetita, manjka okusa i mirisa, pomoći mogu pripravci koji će poboljšati apetit. Hrana se zbog usporenog metabolizma često zadržava u želudcu, nastaju bolovi u želucu i/ili se nakupljaju plinovi. Salvit GastriCon medicinski je proizvod koji uklanja suvišne plinove iz probavnog sustava. Ne apsorbira se u krvotok pa je siguran za upotrebu i pri uzimanju ostalih lijekova. Ako patite od neredovitog i otežanog pražnjenja crijeva, pomozite si uzimanjem kašaste i hrane bogate biljnim vlaknima koja će ubrzati kontrakcije crijeva. Makrogol 3350 prirodni je sastojak koji veže na sebe vodu i omekšava stolicu te time olakšava pražnjenje crijeva. Glavni je sastojak Salvit Laxavita. Imajte na umu da je tijekom upotrebe makrogola posebno važno unositi veliku količinu dodatne tekućine.
Starenjem funkcija vida prirodno slabi, no mogu se razviti i bolesti oka kao što su katarakta (mrena), glaukom i/ili starosna degenerativna makulopatija. Gubitak vida zajedno s drugim starosnim problemima znatno narušava kvalitetu života starijih osoba, zato su redovite kontrole i pravodobna terapija najbolja prevencija.
Tijekom procesa starenja kapacitet mokraćnog mjehura i brzina protoka urina se smanjuju, a nevoljne kontrakcije mjehura postaju učestalije. Kod žena se smanjuje dužina uretre, a kod muškaraca se povećava volumen prostate.5 Posljedica toga može biti i inkontinencija. No, veoma je važno na vrijeme prepoznati simptome i zatražiti liječničku pomoć. U današnje vrijeme postoje mnogi lijekovi koji uspješno liječe to stanje. Pomagala kao što su pelene i ulošci mogu poboljšati kvalitetu života, a u ljekarni se možete savjetovati o izboru pomagala koji će svojim svojstvima i veličinom odgovarati vašim potrebama.
Starenje donosi i psihološke izazove. Životne promjene, umirovljenje, suočavanje s fizičkim smetnjama mogu znatno narušiti mentalno zdravlje pojedinca, pogotovo kada se u tijelu događaju promjene koje ne možemo spriječiti. Okružite se ljudima sličnih interesa, družite se i raspravljajte o temama koje su vam zanimljive. Vitamini tiamin, niacin, B6, folna kiselina i B12 pridonose normalnoj psihološkoj funkciji. Odgovarajuće doze svih navedenih vitamina te vitamin D sadržava Salvit B Complex & D3.

Zatražite dodatnu stručnu pomoć

Da biste sebi olakšali svakodnevno uzimanje potrebne terapije, zamolite liječnika da vam čitko napiše popis svih lijekova koje uzimate, bilo da su to tablete, kreme, kapi ili injekcije, u kojoj dozi, prema kojem redoslijedu i za koju namjenu. U ljekarnama se mogu nabaviti veoma praktični tjedni dozatori lijekova. Slaganjem lijekova u dozatore poboljšava se redovitost i točnost uzimanja terapije, a time i bolja kontrola bolesti. Popis lijekova također pokažite tijekom razgovora s ljekarnikom da bi vam on mogao objasniti eventualne nejasnoće, način doziranja, ali i što bolje pomoći pri odabiru najboljih dodataka prehrani s obzirom na vaše trenutačno zdravstveno stanje, imunosni status, ali i životne navike. Savjetujte se s ljekarnikom o prevenciji sezonskih i zaraznih bolesti te o kalendaru cijepljenja za starije osobe.

Važno je držati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.

Andrea Puđak Kelčec, mag. pharm.

Referencije:

  1. https://dzs.gov.hr/vijesti/objavljeni-konacni-rezultati-popisa-2021/1270, pristupljeno 21. svibnja 2023
  2. https://ec.europa.eu/eurostat/documents/12743486/14207636/HR-HR.pdf
  3. Vranešić Bender, D. i dr. 2011. Hrvatske smjernice za prehranu osoba starije dobi, I dio. Liječnički vjesnik. Vol. 133, No. 7–8. https://hrcak.srce.hr/171834#
  4. Brkić Biloš, I. i dr. Padovi u starijoj životnoj dobi – posljedice i prevencija. 2019. https://www.stampar.hr/sites/default/files/padovi_u_starijoj_zivotnoj_dobi.pdf
  5. Perko, G. i dr. Prevencija inkontinencije u starijih osoba. 2004. https://hrcak.srce.hr/file/15950
Copyright Salvit© 2021 - Sva prava pridržana.

Prijavite se na naš newsletter!

Ne propustite primati besplatne obavijesti o mjesečnim pogodnostima i pretplatite se na naš newsletter!