Bake i djedovi: možemo unaprijediti zdravlje naših kostiju!

Kosti su živi organ koje raste i mijenja se tijekom čitavog života. Kosti daju tijelu oblik, pružaju mu zaštitu, omogućuju kretanje, imaju važnu metaboličku ulogu te su neophodne za proizvodnju krvnih stanica budući da se u njima nalazi krvotvorni organ – koštana srž. Prirodnim procesom starenja kvaliteta kostiju se smanjuje, a time se smanjuje i kvaliteta života u trećoj dobi. Postoje preventivne mjere za poboljšanje zdravlja kostiju koje možemo bolje usvojiti, ako poznajemo kost kao organ.

Kosti su dinamičan organ

Kost se sastoji od čvrstog vanjskog dijela i meke spužvaste unutrašnjosti. Najvažniji mineral je kalcij koji joj daje čvrstoću te sadržava 70 % potporne elastične tvari koja se naziva kolagen. Kosti se neprestano pregrađuju što podrazumijeva zamjenu starih i dotrajalih dijelova s novom kvalitetnom kosti, a poticaj za to je tjelesna aktivnost.1 Sama pregradnja se odvija u dvije faze: razgradnja (resorpcija) pod utjecajem specijaliziranih stanica osteoklasta i izgradnja kosti pod utjecajem osteoblasta. Pregradnja kostiju regulirana je hormonima: parathormon (PTH), kalcitonin te spolnim hormonima (estrogen i testosteron). Na kvalitetu koštanog tkiva znatno utječe veličina koštane mase u mladosti tkz. vršna koštana masa koja se postiže u kasnim dvadesetim godinama života.2 Što je veća vršna koštana masa, kost je otpornija u kasnijem razdoblju života.

Kosti se s godinama mijenjaju

Promjene kreću već oko tridesete godine života kada dolazi do obrata u procesu koštane pregradnje u korist razgradnje što vodi do smanjivanja koštane mase i kosti slabe. Gustoća kostiju se smanjuje starenjem, hormonalnim promjenama, slabijom tjelesnom aktivnošću, zbog fiziološkog smanjenja sposobnosti apsorpcije kalcija u crijevu i bubregu, smanjene sinteze vitamina D i prisustva različitih bolesti starije dobi. Prirodan proces gubitka koštane mase je vrlo spor u oba spola, ali se taj proces značajno ubrzava u prvih pet do 10 godina menopauze te može iznositi i 20 % ukupne koštane mase.3 Gubitak koštane mase u dubokoj starosti iznosi 30-50 % u žena te 20-30 % u muškaraca.4 Posljedica gubitka koštane mase jesu prijelomi koji se otežano u toj dobi liječe.

Čvrstoću i gustoću kostiju možemo poboljšati

Zdrave kosti podrazumijevaju kontinuiranu tjelesnu aktivnost, uravnoteženu prehranu s optimalnom količinom proteina, unos dovoljne količine kalcija te nutrijente poput vitamina K2 i D3 koji pridonose održavanju normalnih kostiju.

Kosti ćemo očuvati i zaštititi kvalitetnom prehranom, tjelovježbom i odabirom kvalitetnog dodatka prehrani. Salvit K2D3 Max sadržava 4000 I.J. vitamina D3 i 100 µg vitamina K2.*

 

Vlasta Orehovec, mag.pharm.

  1. http://hrcak.srce.hr/medicina medicina fluminensis 2015, Vol. 51, No. 4, p. 482-493
  2. https://hrcak.srce.hr/92078
  3. https://hrcak.srce.hr/file/157077
  4. ibid
  5. Theuwissen E, Smit E, Vermeer C. The role of vitamin K in soft-tissue calcification. AdvNutr. 2012;3(2):166–173.
  6. D. Vranešić Bender i sur. Smjernice za primjenu vitamina, D Liječ Vjesn 2016; godište 138

* Vitamin K i vitamin D doprinose održavanju normalnih kostiju.

Ne zaboravite na važnost raznovrsne i uravnotežene prehrane te zdravog načina života.

Copyright Salvit© 2021 - Sva prava pridržana.

Prijavite se na naš newsletter!

Ne propustite primati besplatne obavijesti o mjesečnim pogodnostima i pretplatite se na naš newsletter!