Možete li prepoznati GERB na vrijeme?

Šest atipičnih simptoma GERB-a

Kašalj, grlobolja i promuklost na prvu se čine klasičnim simptomima sezonskih bolesti koje povezujemo s dolaskom jeseni i hladnijeg dijela godine. No, ne uzrokuju ih uvijek virusi i bakterije. Uzrok može biti i refluks želučane kiseline. U nastavku donosimo šest čestih atipičnih simptoma koji mogu biti posljedica gastroezofagealne refluksne bolesti, tj. GERB-a, ali i drugih uzročnika te kako ih razlikovati.

Običan kašalj ili ipak nešto drugo?

Nadražajni suhi ili produktivni kašalj udružen s pojavom curenja iz nosa, bolova i povišene tjelesne temperature gotovo sigurno upućuje na infektivnog uzročnika1. Kronični kašalj koji nije povezan s bolestima dišnog sustava i ne reagira na liječenje antitusicima, može upućivati na želučane probleme. Povratak kiselog sadržaja iz želuca često uzrokuje iritaciju u grlu koja dovodi do pojave dugotrajnog i upornog kašlja2. Rješenje leži u neutralizaciji želučane kiseline i sprječavanju refluksa.

Grlobolja i otežano gutanje

Grlobolja i otežano gutanje još su jedni u nizu simptoma koje najčešće uzrokuju virusi i bakterije, a prolaze spontano kroz nekoliko dana i reagiraju na primjenu pastila, analgetika i čajeva. No, kada grlobolja postane kronična, pojačava se nakon obilnog obroka i praćena je otežanim i bolnim gutanjem, opravdano je posumnjati na GERB i potrebno je obratiti se liječniku.

Promuklost

Najčešći uzrok promuklosti je laringitis (upala grkljana), i to onaj virusne etiologije. Kada se promuklost javlja učestalo i pogotovo ako nije povezana s pretjeranom upotrebom glasa, razlog može biti laringitis uzrokovan refluksom želučanog sadržaja3. U tom slučaju potrebno je spriječiti pojavu refluksa uz istovremenu zaštitu sluznice probavnog sustava.

Podrigivanje i osjećaj povraćanja

Podrigivanje nakon obilnog jela i/ili pića fiziološki je mehanizam kojim se tijelo rješava viška plinova iz probavnog sustava. Pretjerano podrigivanje i pojava osjećaja povraćanja česti su simptomi GERB-a i upućuju na slabost donjeg sfinktera jednjaka zbog čega plinovi i želučani sadržaj mogu krenuti prema gore4. Lako ih je razlikovati od akutnog povraćanja koje predstavlja forsirano izbacivanje želučanog sadržaja, praćeno je kontrakcijom abdominalne muskulature i mučninom, a glavni uzroci su gastroenteritis i toksini5.

Pomoć širokog spektra djelovanja

Inovativan pristup u liječenju GERB-a uključuje preparate s kombinacijom različitih mehanizama djelovanja, a samim time i širim spektrom djelovanja. Salvit Acidorelief medicinski je proizvod koji objedinjuje tri različita mehanizma djelovanja:

  • ekstrakt sjemenki tamarinda stvara zaštitni sloj na sluznici gastrointestinalnog trakta,
  • karbonati i bikarbonati neutraliziraju želučanu kiselinu,
  • alginat stvara viskozni gel koji sprječava refluks.

Tablete za žvakanje Salvit Acidorelief trostrukog djelovanja koriste se za prevenciju i liječenje GERB-a, pojačane želučane kiseline te za zaštitu sluznice.

Naučite slušati svoje tijelo

Iako statistika govori da između 10 i 20 % europske populacije pati od GERB-a6, stvarne brojke vjerojatno su i veće. Mnogi atipični simptomi GERB-a često se javljaju i u drugim stanjima i bolestima, mogu nas navesti na krivi trag te ih je važno znati razlikovati.

Za više informacija o našim proizvodima posjetite Salvitove Facebook i Instagram stranice.

  1. https://www.nhs.uk/conditions/common-cold/. Pristupljeno 4. listopada 2022.
  2. Michaudet, C., Malaty, J. Chronic Cough: Evaluation and Management. Am Fam Physician. 2017: 96(9):575-580.
  3. http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-prirucnik/bolesti-uha-grla-nosa-i-zubi/bolesti-grkljana/laringitis. Pristupljeno 4. listopada 2022.
  4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gas-and-gas-pains/in-depth/gas-and-gas-pains/art-20044739. Pristupljeno 4. listopada 2022.
  5. https://www.hemed.hr/Default.aspx?sid=12774. Pristupljeno 4. listopada 2022.
  6. El-Serag, H. B., Sweet, S., Winchester, C. C., & Dent, J. Update on the epidemiology of gastro-oesophageal reflux disease: a systematic review. Gut, 2014: 63(6):871–880.
Copyright Salvit© 2021 - Sva prava pridržana.

Prijavite se na naš newsletter!

Ne propustite primati besplatne obavijesti o mjesečnim pogodnostima i pretplatite se na naš newsletter!