Ne dopusti da te iritabilni kolon iritira!

Muče li te nadutost, nelagoda i bolovi u trbuhu nakon obilnog obroka ili stresnog razdoblja? Ti neugodni simptomi mogu nastupiti samostalno, ali i udruženi s drugim probavnim tegobama. Kada se više simptoma pojavljuje zajedno, tada govorimo o sindromu, a najčešći takav probavni sindrom jest sindrom iritabilnog crijeva (eng. irritable bowel syndrome, IBS).

Funkcionalni poremećaj crijeva koji značajno narušava kvalitetu života

Kao što mu i ime govori, sindrom iritabilnog crijeva (također poznat kao i sindrom iritabilnog kolona, SIK) funkcionalni je poremećaj koji obuhvaća niz neugodnih simptoma duž cijelog probavnog trakta. Najčešći su od njih bol i nelagoda u trbuhu, nadutost te poremećaji u ritmu stolice (proljev ili zatvor)1. Prema tome koji od navedenih simptoma dominira, razlikujemo više podvrsta sindroma iritabilnog crijeva. Iako je globalna pojavnost SIK-a između 10 i 15 %2, on je najčešće dijagnosticiran gastrointestinalni poremećaj i drugi najčešći razlog izostanka s posla (nakon obične prehlade)3. Novija istraživanja navode kako uzrok leži u poremećaju osi mozak – crijevo, tj. u međudjelovanju između središnjeg živčanog i gastrointestinalnog sustava. Okidači za pojavu SIK-a mogu biti različiti: netolerancija na određenu hranu, preboljele gastrointestinalne infekcije, stres, promjene u propusnosti crijeva i sastavu mikrobiote itd., a najvjerojatniji je uzrok kombinacija svega navedenog uz neizbježnu genetsku predispoziciju4.

Jednostavno i provjereno rješenje za nadutost

Nadutost je neugodni simptom ne samo iritabilnog kolona, nego i posljedica svakodnevne prehrane. Čak 80 % odraslih ima simptome nadutosti i vjetrova gotovo svaki dan5. Prekomjerna količina plinova u crijevima (čak do 700 ml) uzorkuje bol i pritisak u trbuhu te uvijek neugodne vjetrove. Pogotovo u SIK-u, gdje je crijevo hipersenzibilno (preosjetljivo), već i male količine plina mogu uzrokovati pritisak na stijenku i pojavu boli. Rješenje za nadutost nudi simetikon – smjesa silikonskog polimera i SiO2 koji smanjenjem površinske napetosti mjehurića plinova dovodi do njihovog povezivanja i lakšeg prolaska kroz gastrointestinalni sustav. Takvi mjehurići plina lakše se odvajaju od hrane, dobro se apsorbiraju u želucu i crijevima te ne dovode do nadutosti i vjetrova. Simetikon je iznimno siguran za primjenu – ne apsorbira se, djeluje lokalno u crijevima, ne stupa u interakcije s hranom i lijekovima te ne mijenja probavne procese6.

Kontra nadutosti uz Salvit GastriCon!

Visoke doze simetikona vrlo su učinkovite u „čišćenju“ crijeva od suvišnih mjehurića i liječenju nadutosti. Medicinski proizvod Salvit GastriCon sadrži čak 240 mg simetikona u obliku mekih želatinskih kapsula jednostavnih za primjenu. Može se primijeniti prije, tijekom ili nakon jela, a dozira se svega dva do tri puta dnevno po jedna kapsula. Pogodan je i za dugotrajno korištenje, ali i za pripremu crijeva prije dijagnostičkih pregleda.

Imajte ga uvijek pri ruci

Funkcionalni poremećaji crijeva značajno narušavaju kvalitetu života pacijenata. Često izraženi simptom je nadutost koja pogotovo u sindromu iritabilnog kolona može izazvati bol i nelagodu. U takvim je trenucima bitno imati brzo i učinkovito rješenje u obliku visoke doze simetikona, a upravo to je Salvit GastriCon.
  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/irritable-bowel-syndrome/symptoms-causes/syc-20360016. Pristupljeno 23. veljače 2023.
  2. Drossman, D.A., Camilleri, M., Mayer, E.A., Whitehead, W.E. AGA technical review on irritable bowel syndrome. Gastroenterology. 2002: 123(6):2108-2131.
  3. Everhart, J.E., Renault, P.F. Irritable bowel syndrome in office-based practice in the United States. Gastroenterology. 1991: 100(4):998-1005.
  4. Defrees, D.N., Bailey, J. Irritable Bowel Syndrome: Epidemiology, Pathophysiology, Diagnosis, and Treatment. Prim Care. 2017: 44(4):655-671.
  5. https://www.healio.com/news/gastroenterology/20211003/gasrelated-symptoms-experienced-by-80-of-adults-negatively-affect-quality-of-life. Pristupljeno 24. veljače 2023.
  6. Ingold, C.J., Akhondi, H. Simethicone. StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls. Objavljeno 4. srpnja 2022.
Copyright Salvit© 2021 - Sva prava pridržana.

Prijavite se na naš newsletter!

Ne propustite primati besplatne obavijesti o mjesečnim pogodnostima i pretplatite se na naš newsletter!