Razgovor s nutricionisticom – zašto bi roditelji trebali razmisliti o vitaminskim dodatcima prehrani za svoju djecu?

Kako se razvijaju i rastu, dječji organizam ima osobite zahtjeve za nutrijentima. Kada još k tome pribrojimo činjenicu da su mališani često izbirljivi oko namirnica na jelovniku, logično je da roditelji postavljaju pitanja o tome treba li njihovo dijete uzimati dodatke prehrani. Kako bismo otkrili odgovor na to pitanje, razgovarali smo s nutricionisticom Mateom Paić-Karega.  

Zašto bi roditelji trebali razmisliti o vitaminskim dodatcima za svoju djecu?

Djeca su jedna vrlo specifična i osjetljiva skupina koja zahtijeva puno brige i pažnje, što se odnosi i na njihovu prehranu. Brinemo o njihovoj odjeći, igračkama, aktivnostima, školskim uspjesima, no svakako bismo trebali osobitu pažnju posvetiti njezi “iznutra” – odnosno o hrani koja je najbitnija za rast, razvoj i zdravlje naše djece.


„Njega »iznutra« najvažnija je za rast i razvoj naše djece.“


U najranijoj dobi, kada je dijete pretežno na mliječnoj hrani, mogući deficiti najčešće su vezani za vitamine K i D te je suplementacija nužna. Kasnije, deficit vitamina i minerala najčešće je povezan s izbirljivošću djece te zato treba pratiti što dijete jede, odnosno, što ne jede, kako bi se prema potrebi moglo intervenirati u vidu suplementacije. Naravno da djeca nisu uvijek razumna i često odbijaju ono što bi im moglo pomoći pa je zato često potrebno dosta kreativnosti i nadmudrivanja, a tu kao pomoć mogu uskočiti lako primjenjivi proizvodi finog okusa koji će “zavarati” male izbirljivce, poput vitaminskih dodataka prehrani u obliku bombona. 


„Možemo reći da djeca imaju »najširu« potrebu upravo zbog rasta i razvoja gdje je potrebno zadovoljiti najviše segmenata – od energetskog unosa do vitamina i minerala.“


Imaju li djeca veću potrebu za vitaminima od odraslih?

Svako razdoblje života ima određene potrebe vezane uz unos makro i mikronutrijenata koje trebamo nastojati zadovoljiti. Kada govorimo o odraslima i djeci te njihovim potrebama, ne bih ih uopće uspoređivala jer svaka od tih skupna ima potrebe za nutrijentima iz različitih razloga, a također i unutar skupine svaki pojedinac ima individualne potrebe s obzirom na stil života i druge karakteristike. No, možemo reći da djeca imaju “najširu” potrebu upravo zbog rasta i razvoja gdje je potrebno zadovoljiti najviše segmenata – od energetskog unosa do vitamina i minerala.


„Rekla bih da je najbolje voditi se onom “prevencija je pola zdravlja” te na vrijeme krenuti s pripremom djeteta u vidu pravilne prehrane, fizičke aktivnosti, osiguravanja dovoljno sna te odabira dodataka prehrani za djecu koji su adekvatnog okusa i primjerenog nutritivnog sastava.“


Zašto su vitaminski dodatci prehrani važni u hladnijim mjesecima u godini?

Vjerujem da prosječno 6-8 dječjih infekcija godišnje govori samo za sebe. Svi primjećujemo da djeca često obolijevaju, a kada jednom krenu infekcije, teško ih se riješiti – što zbog kolektiva u kojem se dijete nalazi, što zbog samog pada imuniteta. Rekla bih da je najbolje voditi se onom “prevencija je pola zdravlja” te na vrijeme krenuti s pripremom djeteta u vidu pravilne prehrane, fizičke aktivnosti, osiguravanja dovoljno sna te odabira dodataka prehrani za djecu koji su adekvatnog okusa i primjerenog nutritivnog sastava, posebno za već spomenute izbirljivce koji odbijaju raznoliko se hraniti. 


„Savjetujem pokušati dijete uključiti u odabir namirnica i pripremu jela te slobodno vrijeme što više provoditi na otvorenom.“


Što su glukani i čemu služi Salvit Beta glukan?

β-Glukani (beta-glukani) su dijetalna vlakna, odnosno dugolančani, neškrobni polisaharidi koji se sastoje od velikog broja molekula D-glukoze povezanih β-glikozidnim vezama. Mogu postojati u nekoliko oblika, a najaktivnijim se smatra 1,3/1,6 oblik. U Salvit Beta glukanu nalazimo beta-(1,3/1,6)-D-glukan visokog stupnja čistoće, a uz to proizvod sadrži i iscrpinu ploda crne bazge kao prirodni izvor C vitamina te cink koji doprinosi normalnoj funkciji imunosnog sustava. Proizvod ima odličan okus jagode što ga čini odličnim saveznikom za imunitet djece.

Što bi preporučila roditeljima s vrtićkom i školskom djecom – kako održati imunitet djece snažnim?

Mislim da je važno od malena osvještavati dijete o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti. Savjetujem pokušati dijete uključiti u odabir namirnica i pripremu jela te slobodno vrijeme što više provoditi na otvorenom. Uz to, birati kvalitetne dodatke prehrani, finog okusa i lake primjene te se oboružati  dobrim multivitaminom, a dolaskom hladnijih dana i beta-glukanom.

Copyright Salvit© 2021 - Sva prava pridržana.

Prijavite se na naš newsletter!

Ne propustite primati besplatne obavijesti o mjesečnim pogodnostima i pretplatite se na naš newsletter!