Salvit AcidoRelief – prvi izbor protiv želučane kiseline

Bolovi u želucu, podrigivanje, pečenje u prsištu, žgaravica… to su samo neki od simptoma koji se znaju javljati prilikom pretjerane sekrecije kiseline iz želučane sluznice ili vraćanja sadržaja želuca u jednjak. Iako je GER, gastroezofagealni refluks, fiziološka pojava koja se ponekad može javiti spontano, GERB, gastroezofagealna refluksna bolest, stanje je kada su smetnje česte i počnu stvarati posljedice. Ta bolest znatno otežava normalno svakodnevno funkcioniranje i posljedično smanjuje kvalitetu života pacijenta.

Kako liječiti povraćanje želučane kiseline?

Od GERB-a u zapadnom svijetu pati oko 20 % stanovništva, međutim neka istraživanja pokazuju da taj broj raste i do 40 % ako ubrojimo i one koji se nisu javili liječniku i simptome rješavaju sami.1 Može li se to? Baka bi za „smiriti želudac“ vjerojatno predložila čaj od mente ili kamilice. Znamo da protuupalno djelovanje navedenih biljnih ekstrakata djeluje blagotvorno na sluznicu želuca. Ako pitate djeda, za žgaravicu će vjerojatno predložiti sodu bikarbonu.

Takve tegobe, spominju se čak u nekim zapisima iz Mezopotamije. Još u 1. stoljeću, Plinije Stariji spominje prah koralja kao pripravak koji uspješno smiruje „žarenje oko srca“ i podrigivanje.2 Takav prah sadržavao je zapravo kalcijev karbonat, kemijski spoj koji, zajedno se natrijevim bikarbonatom tj. sodom bikarbonom, spada u skupinu pripravaka koje zovemo antacidi.

Zašto je Salvit AcidoRelief prvi odabir u liječenju?

Danas, kad znamo točno kako nastaju simptomi, te koji su njihovi uzroci, za liječenje i prevenciju gastroezofagealnog i laringofaringealnog refluksa i pojačane želučane kiseline te za zaštitu želučane sluznice preporučujemo Salvit AcidoRelief.

Salvit AcidoRelief je medicinski proizvod koji se protiv simptoma GERB-a uspješno bori na tri načina. Njegovi sastojci pružaju zaštitno, antirefluksno i antacidno djelovanje.

Antacidi su tvari koje neutraliziraju želučanu kiselinu. U želucu se prirodno stvara želučana kiselina, posebice prilikom obroka, da bi se razgradila hrana. Nakon obilnijeg i masnijeg obroka, ili pod dugotrajnim i snažnim utjecajem stresa, može doći do prekomjernog stvaranja želučane kiseline. Dodatno, kod GERB-a ta se kiselina, zajedno sa ostalim sadržajem želuca, može dizati prema jednjaku uzrokujući gore nabrojene simptome – bol, žgaravicu i pečenje. Kada tvar koja je antacid dođe u doticaj sa želučanom kiselinom nastaje novi spoj koji je neutralan i ne uzrokuje navedene smetnje. Djelovanje antacida je trenutno te olakšanje simptoma nastupa brzo.

U službi antacida, Salvit AcidoRelief sadrži kalcijev karbonat, isti onaj koji se spominje još od drevnih vremena, te kalijev bikarbonat. U dodiru sa želučanom kiselinom, oni je neutraliziraju te time rješavaju uzrok osjećaja pečenja.

Alginati su spojevi koji se koriste radi sprečavanja vraćanja sadržaja iz želuca u jednjak. Alginat se u doticaju sa želučanom kiselinom pretvara u supstancu sličnu gelu koja tada „pluta“ na površini želučanog sadržaja te stvara fizičku barijeru daljnjem prolasku želučane kiseline nazad u jednjak. Pokazalo se da alginati dobro pomažu i kod rješavanja netipičnih simptoma GERB-a, a to su česti kašalj i osjećaj „knedle u grlu“.5 Pripravak koji sadrži alginat uzima se obično neposredno nakon obroka te također brzo smiruje neugodne simptome.

Salvit AcidoRelief sadrži natrijev alginat, dobiven iz smeđe alge. Neka istraživanja pokazala su da je, kod jačih simptoma GERB-a ili pacijenata koji su na liječničkoj terapiji za GERB, ali nemaju zadovoljavajući odgovor na konvencionalnu terapiju, alginat opcija prvog izbora3 te da je odličan kao dodatna terapija s ciljem brzog i uspješnog rješavanja simptoma.

Uz navedeno, Salvit AcidoRelief, sadrži i ekstrakt sjemenki tamarinda. Tamarindus Indica biljka je koja je u tradicijskoj medicini dobro poznata po svojim protuupalnim svojstvima, što je potvrđeno i znanstvenim istraživanjima.6 Ekstrakt sjemenki tamarinda oblaže želučanu sluznicu te je štiti od oštećenja.

Za uspješnu preventivu i liječenje preporučeno je sažvakati dvije tablete Salvit AcidoRelief iza obroka i prije spavanja kroz 2 do 4 tjedna.

Andrea Puđak Kelčec, mag.pharm.

  1. Bašić Marković, N. et al. (2016) Gastroezofagealna refluksna bolest – bolest s mnogo lica. Acta medica Croatica, vol. 69, no. 4, str. 279-285. URL: https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:184:099171
  2. John Bostock, M.D., F.R.S., H.T. Riley, Esq., B.A., Ed.: Pliny the Elder, The Natural History, chap.11
  3. https://www.nhs.uk/conditions/antacids/
  4. https://www.healthline.com/health/potassium-bicarbonate
  5. Leiman DA, Riff BP, Morgan S, Metz DC, Falk GW, French B, Umscheid CA, Lewis JD. Alginate therapy is effective treatment for GERD symptoms: a systematic review and meta-analysis. Dis Esophagus. 2017 May 1;30(5):1-9. doi: 10.1093/dote/dow020
  6. Komakech R, Kim YG, Matsabisa GM, Kang Y. Anti-inflammatory and analgesic potential of Tamarindus indica Linn. (Fabaceae): a narrative review. Integr Med Res. 2019 Sep;8(3):181-186. doi: 10.1016/j.imr.2019.07.002
Copyright Salvit© 2021 - Sva prava pridržana.

Prijavite se na naš newsletter!

Ne propustite primati besplatne obavijesti o mjesečnim pogodnostima i pretplatite se na naš newsletter!