„Slab“ apetit djeteta: problem ili normalna pojava?

Zanimljiva je činjenica da već šestomjesečno dijete može odbiti hranu jer mu se ne sviđa izgled, iako ju nije ni probalo. Ova tema je poseban izazov za roditelje pogotovo kada dijete još ne može riječima objasniti negodovanje pa odbija hranu.

„Budite strpljivi i dosljedni!“

Vrlo je frustrirajuće za roditelje kad mnogo truda ulože u posebnu pripremu obroka, posebice kod male djece, pa dijete ništa ne pojede. No, uvijek imajte na umu da je sve to dio procesa odrastanja. Samo budite strpljivi i dosljedni u svojim odlukama. Upamtite da vi odlučujete što će dijete jesti, a samo dijete kada i koliko može pojesti.

Promjene u apetitu su normalne!

Normalno da postoje promjene u apetitu, pa čak između dva obroka. Nema potrebe siliti dijete da pojede obrok, pogotovo hranu koju ne voli, jer upravo takva prisila dovodi do drugih problema. Dijete se osjeća uznemireno i nema apetita, a često čak i plače kada dođe vrijeme obroka. U dobi od šest mjeseci, neka djeca već sama iskazuju želju da se samostalno hrane. U tome treba podržati dijete i ohrabriti ga. Naravno da će napraviti nered i hrane će biti posvuda, no to treba prihvatiti. Jednako tako, dijete u toj dobi nema predodžbu vremena i kada treba završiti obrok pa se „igra” hranom. To se često pogrešno protumači kao nedostatak apetita. To razdoblje prilagodbe na redovitu prehranu je ključno, jer mnoge prehrambene poteškoće potječu upravo iz tog razdoblja, čak kad dijete i samo zna jesti. Također, držite se uobičajenih rasporeda obroka te s vremenom uvedite i nove namirnice. Nevažno je ako ih dijete odbije – prehrambene navike s vremenom se mogu promijeniti, pa ih zato ponudite opet.

Dodatna pomoć u dodatku prehrani iz Salvitove linije za malene

Potrebe svakog djeteta su drugačije i zato treba pratiti individualnu krivulju rasta težine i visine. Ukoliko tu postoji nesrazmjer, potrebno je potražiti pomoć. Ozbiljan nedostatak apetita rijetko se pojavljuje. Tu mogu pomoći i dodaci prehrani za djecu. Pretežito su u tekućem obliku i dobrog okusa što je djeci prihvatljivo te sadrže potrebne vitamine. Vitamini B skupine su neophodni za stvaranje energije te smanjuju umor i iscrpljenost.* Osim njih, Salvit Apetit dodatak prehrani sadrži biljne ekstrakte maslačka, metvice, komorača, đumbira i peršina.

Slabiji apetit može utjecati na imunitet!

Slabiji apetit može biti posljedica akutne bolesti. Isto tako, dugoročniji unos hrane siromašne vitaminima i mineralima oslabljuje naš imunosni sustav. U takvim situacijama mogu se uzimati dodaci prehrani za jačanje imuniteta. Salvit beta glukan sadrži kombinaciju betaglukana, cinka i iscrpinu ploda crne bazge, prirodnog izvora vitamina C.** Doziranje je jednostavno, a može se davati duži vremenski period.

Opuštenije pristupite odbijanju hrane bude primjer djeci

Važno je naglasiti da djeca jedu upravo onoliko koliko im potrebno. Povremeno odbijanje hrane nije zabrinjavajuće i zapravo je normalan put prema razvitku zdravog odnosa prema hrani. Ne treba ni zaboraviti činjenicu da djeca rade ono što vide i oponašaju starije, tako da im budite dobar primjer.

Matea Kranželić, mag.pharm.

*Vitamini B2, B3, B6 i B12 doprinose normalnom metabolizmu stvaranja energije te smanjenju umora i iscrpljenosti.
**Vitamin C doprinosi normalnom funkcioniranju imunosnog sustava.

Ne zaboravite na važnost uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.

Copyright Salvit© 2021 - Sva prava pridržana.

Prijavite se na naš newsletter!

Ne propustite primati besplatne obavijesti o mjesečnim pogodnostima i pretplatite se na naš newsletter!