Zdrava crijeva ključ su zdravog života

Da bi naše tijelo normalno funkcioniralo i obavljalo sve svoje zadaće, potrebne su mu hranjive tvari, voda i elektroliti. Kako bi organizam dobio sve što mu je potrebno, zaslužan je probavni sustav. Zapanjujuća je činjenica da je ukupna površina probavnog sustava 150 puta veća od površine kože pa ga nazivamo i unutarnjom kožom. 1,2

Prolazak hrane kroz probavni sustav

Probavni sustav čini skup različitih reakcija koje hranu pripremaju do oblika koji se može apsorbirati u krvotok. Probavni sustav počinje u usnoj šupljini. Zubima se komadi hrane usitnjavaju, a miješanje sa slinom osigurava omekšavanje hrane. Zatim hrana odlazi u jednjak gdje je uzastopno stezanje mišića jednjaka tjera u želudac. Na stijenci želudca nalaze se žlijezde koje luče probavne sokove (oko 1,5 litri na dan) koji pomažu u razgradnji hrane. Kada je želudac pun, njegov se sadržaj miješa svakih 20 sekundi te nastaje polutekuća smjesa (himus). U tankom crijevu događaju se glavni procesi probave miješanja sadržaja sa žuči, sokom iz gušterače te ostalim sokovima. Hranjive se tvari s pomoću crijevnih resica, koje se nalaze na stijenci tankog crijeva, apsorbiraju u krvotok. Neapsorbirani dio završava u debelom crijevu gdje nema probave. Tu se apsorbiraju voda i elektroliti te se stvara feces. Sluznica luči sluz koja olakšava njegovo kretanje i lučenje. Probavni sustav završava crijevnim otvorom. 1,2

„Neka hrana bude tvoj lijek“

Probava je važna za održavanje zdravlja. Koliko je hrana važna govori i stara Hipokratova izreka: „Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek neka bude tvoja hrana.“ 3 Danas bismo mogli i reći neka hrana bude tvoja prevencija. Dokazana je uzročno-posljedična veza između određenih prehrambenih oblika i pojavnosti nekih stanja poput hipertenzije, pretilosti, dijabetesa. 4 Procjenjuje se da prosječan čovjek tijekom života u probavni sustav unese više od 25 tona hrane i 60 000 litara tekućine. 1 Kvalitetnu prehranu odlikuje raznovrsnost i umjerenost makronutrijenata (masti, proteini, ugljikohidrati) i mirkonutrijenata (vitamini, minerali). Time su zadovoljene energetske i fiziološke potrebe našeg tijela. 4

Važnost mikrobioma

Crijevni mikrobiom jedan je od najgušćih mikrobnih zajednica, sadržava bakterije, viruse, jednostanične eukariote te arheje. U našim se crijevima nalazi njih oko 100 trilijuna, uglavnom u debelom crijevu.5 Funkcije crijevne mikrobiote su mnogobrojne i imaju vrlo važnu ulogu za normalno funkcioniranje organizma. Sudjeluju u mnogim metaboličkim funkcijama, zaštiti domaćina i razvoju imunosnog sustava. Sve veća pozornost posvećuje se dvosmjernome komunikacijskom sustavu između crijeva i mozga.6 Pokazalo se da stres utječe na sastav crijevne mikrobiote, a to utječe na reaktivnost domaćina na stres.7

Tri učestala poremećaja

Poremećaji probavnog sustava jedni su od najčešćih i s njima se gotovo svakodnevno susrećemo. Tri veoma učestala poremećaja su žgaravica, nadutost i zatvor.

Žgaravica je neugodan osjećaj pečenja koji se pojavljuje u prsištu, najčešće nakon obroka. Glavni je simptom povrata (refluksa) želučane kiseline. Želučana kiselina je normalno prisutna u želudcu, no ako se događaju učestali povrati, potrebno je reagirati jer može prouzročiti oštećenje sluznice jednjaka.12 Salvit AcidoRelief tablete za žvakanje imaju trostruki učinak. Sinergističko djelovanje odabranih sastojaka neutralizira želučanu kiselinu, zaštićuje želučanu sluznicu te sprječava i liječi refluks. Uzimaju se jedna do dvije tablete nakon obroka, a djeluju vrlo brzo.

Opstipacija (zatvor) označava sporo gibanje fecesa u debelom crijevu, a uzroci mogu biti različiti. Najvažnije je promijeniti način prehrane te unositi vlakna, voće i vodu. Postoje različite vrste laksativa koji se odabiru na osnovi simptoma i sklonosti pacijenta.8 Osmotski laksativi privlače vodu te se time omekšava stolica i lakše prazne crijeva. Takvo djelovanje ima i Makrogol 3350, metabolički je inertan, ne apsorbira se i ne nadražuje sluznicu. Prednost je što ga mogu uzimati i djeca, a primjena je jednostavna.9 Salvit Laxavit medicinkski je proizvod na osnovi Makrogola, može se davati djeci u dobi od šest mjeseci, privlačnog je okusa citrusa.

  1. https://hrcak.srce.hr/file/143600, pristupljeno 24. svibnja 2023.
  2. Guyton, A. C.,Hall J. E., Medicinska fiziologija, X izdanje, Zagreb, 2003.
  3. https://www.zzjzdnz.hr/zdravlje/hrana-i-zdravlje/300, pristupljeno 24. svibnja 2023.
  4. Cena, H., Calder, P. C. Defining a Healthy Diet: Evidence for The Role of Contemporary Dietary Patterns in Health and Disease. Nutrients. 2020 Jan 27;12(2):334. doi: 10.3390/nu12020334. PMID: 32012681; PMCID: PMC7071223.
  5. https://repozitorij.pmf.unizg.hr/islandora/object/pmf%3A8663/datastream/PDF/view, pristupljeno 25. svibnja 2023.
  6. Bull, M. J., Plummer, N. T. Part 1: The Human Gut Microbiome in Health and Disease. Integr Med (Encinitas). 2014 Dec;13(6):17-22. PMID: 26770121; PMCID: PMC4566439.
  7. Collins, S. M., Surette, M., Bercik, P. The interplay between the intestinal microbiota and the brain. Nat Rev Microbiol. 2012;10(11):735–742.
  8. Portalatin, M., Winstead, N. Medical management of constipation. Clin Colon Rectal Surg. 2012 Mar;25(1):12–9. doi: 10.1055/s-0032-1301754. PMID: 23449608; PMCID: PMC3348737.
  9. Lyseng-Williamson, K. A. Macrogol (polyethylene glycol) 4000 without electrolytes in the symptomatic treatment of chronic constipation: a profile of its use. Drugs Ther Perspect. 2018;34(7):300-310. doi: 10.1007/s40267-018-0532-0. Epub 2018 Jun 15. Erratum in: Drugs Ther Perspect. 2019;35(1):49. PMID: 30546252; PMCID: PMC6267542.
  10. http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-za-pacijente/probavne-bolesti/poremecaji-praznjenja-crijeva/nadutost-trbuha, pristupljeno 25. svibnja 2023.
  11. Ingold, C. J., Akhondi, H. Simethicone. [Updated 2023 Feb 11]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan. 
  12. https://vitamini.hr/blog/vitaminoteka/kako-si-pomoci-kod-refluksa-i-zgaraviceg-15037/, pristupljeno 26. svibnja 2023.

Prijavite se na naš newsletter!

Ne propustite primati besplatne obavijesti o mjesečnim pogodnostima i pretplatite se na naš newsletter!