Instagram pomodarstvo ili stvarno veselje: kako treba izgledati moderna dječja proslava?

Safari tematika, švedski stol s desetak raznovrsnih slanih i slatkih grickalica i „konkretnim“ jelom, četiri (4!) različite torte u skladu s tematikom, mini bar kojeg se ne bi posramio ni koktel majstor, nezaobilazan luk s balonima, mnoštvo dekoracija s brojem „1“, i uzvanika kojima se ne zna broj.

Instagram

Stvarnost

Safari tematika, švedski stol s desetak raznovrsnih slanih i slatkih grickalica i „konkretnim“ jelom, četiri (4!) različite torte u skladu s tematikom, mini bar kojeg se ne bi posramio ni koktel majstor, nezaobilazan luk s balonima, mnoštvo dekoracija s brojem „1“, i uzvanika kojima se ne zna broj.

Jedna iscrpljena i nervozna majka.

Jeste li se ikad zapitali, zašto dječji rođendani više nisu jednostavni, već nalikuju na mala vjenčanja? Razlog je, naravno – tako se to mora, to svi rade…

Prvi se pamte

U doba Instagrama i Pinteresta izrazito je lako pustiti da mašta pregazi racionalnost.

Svakodnevno smo izloženi mnoštvu prekrasnih fotografija s prekrasnim ljudima na prekrasnim lokacijama koji žive prekrasnim životima. Htjeli to priznati ili ne, trendovi se danas stvaraju i šire brže nego ikada. Htjeli mi to sebi priznati ili ne, često smo podložni trendovima i usvajanju ponašanja koje njeguje većina. I tako, u želji da budemo što bolji roditelji, bake i djedovi, tetke, bratići koji će omogućiti sve svojim najmilijima i da našim mališanima ništa ne nedostaje, narijetko usvajamo trendove,  a jedan od tih trendova je i organizacija raskošnih dječjih proslava.

Nije nužno loše svojem djetetu pružiti sve navedeno, pa i više od toga. Dapače, skinimo im zvijezde s neba! Međutim, u onom trenutku kada prihvaćanje trendova naruši naše zdravlje i stvarno veselje, te ono postane nešto što se mora, jer „to svi rade“, a ne nešto što želim jer me to veseli – tada valja zastati i razmisliti koliko razborito zapravo postupamo i treba li našoj djeci sve što vidimo kod drugih.

Jesmo li loši roditelji ako naše dijete nema tematski rođendan i animatora?

Kada si zadnji put bila na dječjem rođendanu na kojem su se posluživali kućni sendviči, torta koja nije naručena iz neke vrhunske slastičarnice, na kojem nema napuhanaca, trampolina, ponija, klaunova, lukova od balona i mnoštva dekoracija koje služe samo za fotkanje?

Znamo li kad su Frozen, Psići u patroli, Minnie i Mickey Mouse postali „must have“ dječjih proslava? Gdje se izgubila ona slatkoća jednostavnosti i intimnog, kućnog slavlja? Zašto smo od dječjih rođendana počeli raditi mala vjenčanja? Kako se othrvati Pinterest trendovima i ne posustati pod pritiscima okoline?

Tko nam može dati odgovor na gore postavljena pitanja, ako ne mi sami. Očekivanja i nametanja okoline teret su koji nam ne služi, a ponekad ga je zbilja (pre)teško nositi. Baš zato, ove ili iduće godine organiziraj proslavu koja će biti po ukusu tvog djeteta i tebe same – kako god da to izgledalo.  Na nama je da svojim postupcima damo do znanja našoj djeci da je redu izabrati drugačije od očekivanog i nametnutog.

U redu je odlučiti što je za našu obitelj u redu.

U redu je reći ne želim.

U redu je reći ne mogu.

U redu je biti sretan na svoj način.

Copyright Salvit© 2021 - Sva prava pridržana.

Prijavite se na naš newsletter!

Ne propustite primati besplatne obavijesti o mjesečnim pogodnostima i pretplatite se na naš newsletter!