Lako rješenje za bezbrižno ljeto

Mnogima je ljeto najljepši dio godine, ali ono krije i mnoge zamke. Jedna od njih je i sunčanica. Djeca su posebno ugrožena skupina jer brže dehidriraju te vrlo brzo mogu razviti simptome koji, ako se ne reagira na vrijeme, mogu biti opasni za život.

Prepoznajte sunčanicu i reagirajte na vrijeme

Sunčanica je stanje iscrpljenosti nastalo zbog pregrijavanja i dehidracije organizma. Simptomi su lako prepoznatljivi: umor, glavobolja, žeđ, povišena tjelesna temperatura, mučnina i povraćanje. Ključno je što prije prepoznati znakove i reagirati. Ako se dijete brzo ne rashladi, može doživjeti toplinski  udar koji se očituje uz tjelesnu temperaturu višu od 40 stupnjeva te crvenu i suhu kožu. Također, mogu se javiti halucinacije, dezorijentiranost i gubitak svijesti.

Kako rashladiti organizam

Dijete je odmah potrebno smjestiti u hlad u poluležeći položaj i početi ga hladiti, ali postupno. Važno je skinuti svu odjeću i kožu lagano polijevati mlakom vodom te stavljati obloge. Iznimno je važno da dijete popije što više tekućine koju mu treba dati u malim gutljajima. Kada tjelesna temperatura bude ispod 38 stupnjeva, trebalo bi prestati s hlađenjem. Uzimanje lijekova za snižavanje temperature u stanjima toplinske iscrpljenosti treba izbjegavati. 1

Ako dijete nije pri svijesti, potrebno ga je polegnuti na bok i odmah zatražiti hitnu pomoć.

 

Prevencija – najbolje rješenje

Uz jednostavne savjete, sunčanica se može lako spriječiti. Djeca su „zaboravljiva” pa ih češće treba nuditi tekućinom. Odjeća koju nose mora biti lagana i prozračna, a glava zaštićena. Oralne rehidracijske otopine prvi su izbor za sprječavanje dehidracije izazvane povraćanjem i proljevom. Najbolji su način da se nadoknade izgubljeni elektroliti i tekućina. Salvit Orsovit je prašak koji se jednostavno priprema, a privlačnog je okusa naranče pa ga djeca bolje prihvaćaju. On je must-have proizvod  svake kućne ljekarne, ali i putne torbe da bi ljeto bilo bezbrižno i zaigrano.

Matea Kranželić, mag. pharm.

Copyright Salvit© 2021 - Sva prava pridržana.

Prijavite se na naš newsletter!

Ne propustite primati besplatne obavijesti o mjesečnim pogodnostima i pretplatite se na naš newsletter!