Tko još osim roditelja radi 0 – 24?

Razvoj imuniteta počinje još u majčinoj utrobi te se nastavlja u djetinjstvu i pubertetu, a vrhunac postiže u razdoblju adolescencije.1  Imunitet radi neprestano, od 0 do 24, sedam dana u tjednu, 365 dana u godini, a ne samo kada smo bolesni ili kada nas napadne virus ili bakterija. Taj fino uređeni i visoko reguliran sustav raspoznaje što je vlastito, a što je strano tijelo i u ovim trenucima dok čitate ovaj tekst i u svakoj je sekundi spreman reagirati ako prepozna prijetnju.

Cjeloživotno dežurstvo u obrani organizma

Svakom je roditelju dobrobit djece na prvome mjestu. Njihov glavni saveznik u očuvanju zdravlja mališana, ali i njih samih, imunosni je sustav. Nakon rođenja, imunosni sustav djeteta tek počinje učiti što je strano, a što vlastito te postavlja temelje stečene imunosti. Za to vrijeme, glavni je stup obrane urođena imunost.2 Istraživanja su pokazala da vitamini A, C, D, E, B6, B9 i B12 imaju ulogu u urođenoj imunosti i pomažu boljem funkcioniranju njezinih komponenti.2,3,4,5,6 Iako djeca nemaju potrebu za mikronutrijentima kao odrasli7, za razvoj djece najveći je rizik upravo nedostatak mikronutrijenata poput navedenih vitamina.8

I male stvari su bitne

Mikronutrijenti su tvari (vitamini i elementi u tragovima) nužne za normalno funkcioniranje ljudskog organizma.9 S obzirom na to da čovjek ne može samostalno sintetizirati sve mikronutrijente, njihov je glavni izvor prehrana.9 Svježe voće i povrće obiluju vitaminima i mineralima, ali i ostalim tvarima kao što su flavonoidi koji pridonose njihovoj optimalnoj apsorpciji.

Zajedno smo jači

U kontekstu pandemije virusa SARS-CoV-2, ponovno se pitamo koji je mikronutrijent ključan u obrani organizma od virusa. Odgovor je istodobno vrlo jednostavan i vrlo složen – svi su važni. Jako je teško „pogoditi” koja je tvar u najvećemu manjku u organizmu i unos kojeg će nutrijenta donijeti najviše dobrobiti bez biokemijskih pretraga. Baš zato, kao rješenje tog problema, razvijene su multivitaminske formule koje osiguravaju unos većeg broja vitamina i minerala u jednom pripravku. Kada dnevni unos voća i povrća nije primjeren, a to je vrlo često kod izbirljivih mališana, pomoći mogu multivitaminski dodaci prehrani. Jedan od takvih je Salvit MultiV,10 multivitaminski kompleks koji u preporučenoj dnevnoj dozi (dva žele bombona) sadržava 100 % preporučenog dnevnog unosa devet vitamina (vitamini A, B3, B6, B7, B9, B12, C, D i E). Žele bomboni su u obliku medvjedića, ugodnog okusa limuna, maline i naranče, posebno pogodni za najmlađe.

Misli na druge, ali misli i na sebe

Uz cjelodnevnu brigu za zdravlje djece, roditelji često zanemaruju svoje potrebe. Iako je imunosni sustav odraslih prošao cijeli put razvoja i sazrijevanja, njemu je i dalje potreban odgovarajući unos mikronutrijenata kako bi pravilno funkcionirao na svim razinama. U odrasloj dobi veliki utjecaj na funkciju imuniteta ima oksidacijski stres,1 koji je često potaknut užurbanim načinom života koji uključuje i 24-satnu brigu za najmlađe. Zato je ključno osigurati dostatnu razinu antioksidansa (npr., vitamina C i E), ali i minerala (npr., cinka, bakra i selena) koji su važni sastojci antioksidativnih enzima.1,2,11 Kao što najmlađi mogu zadovoljiti preporučene dnevne potrebe najvažnijih vitamina uz Salvit MultiV,10 isto tako mogu i odrasli uz dodatak prehrani Salvit Multiroyal.12 Iza tog imena krije se mješavina vitamina (vitamini A, C, D, E i svih osam vitamina B skupine) i minerala (cink, selen, mangan, bakar, kalcij i fosfor) obogaćenih matičnom mliječi.

Za više informacija o multivitaminskim dodacima prehrani posjetite Salvitove Facebook i Instagram stranice.

Dražen Lež, mag. pharm.

1 Maggini, S., Pierre, A., Calder, P. C. Immune Function and Micronutrient Requirements Change over the Life Course. Nutrients. 2018: 10(10):1531.
2 Haryanto, B., Suksmasari, T., Wintergerst, E., Maggini, S. Multivitamin supplementation supports immune function and ameliorates conditions triggered by reduced air quality. Vitam. Miner. 2015: 4:1–15.
3 Wintergerst, E., Maggini, S., Horni,g D. Immune-enhancing role of vitamin C and zinc and effect on clinical conditions. Ann. Nutr. Metab. 2006: 50:85–94.
4 Saeed, F., Nadeem, M., Ahmed, R., Nadeem, M., Arshad, M., Ullah, A. Studying the impact of nutritional immunology underlying the modulation of immune responses by nutritional compounds—A review. Food Agric. Immunol. 2016: 27:205–229.
5 Immunity in Depth.. Micronutrient Information Center. Oregon State University, 2022. Pristupljeno 19. siječnja 2022.
6 Meydani, S., Ribaya-Mercado, J., Russel,l R., Sahyoun, N., Morrow, F., Gershoff, S. Vitamin B-6 deficiency impairs interleukin 2 production and lymphocyte proliferation in elderly adults. Am. J. Clin. Nutr. 1991: 53:1275–1280.
7 Institute of Medicine . Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D. The National Academies Press; Washington, DC, USA: 2011.
8 Bailey, R., West, K. J., Black, R. The epidemiology of global micronutrient deficiencies. Ann. Nutr. Metab. 2015: 66:22–33.
vitamini. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 19. siječnja 2022.
10 https://salvit.hr/proizvodi/salvit-multiv/. Pristupljeno 28. veljače 2022.
11 Brodin, P., Davis, M. Human immune system variation. Nat. Rev. Immunol. 2017: 17:21–29.
12 https://salvit.hr/proizvodi/salvit-multiroyal-a60/. Pristupljeno 28. veljače 2022.
Copyright Salvit© 2021 - Sva prava pridržana.

Prijavite se na naš newsletter!

Ne propustite primati besplatne obavijesti o mjesečnim pogodnostima i pretplatite se na naš newsletter!