Zašto tijekom ljeta oteknu noge?

Teške i umorne noge?

Na kraju napornoga radnog dana moguće je da ste katkad osjetili simptome poput težine i nelagode u nogama, svrbež područja oko gležnjeva ili u listovima, a možda ste i vizualno primijetili da su noge natečene. Koža na otečenom području je zategnutija i sjajnija, može biti toplija na dodir te, nerijetko, područje postane i bolno.

Oteklina ili edem zapravo je nakupljanje tekućine u međustaničnom prostoru, a za to mogu postojati mnogi uzroci. Međutim, tijekom ljeta takvi simptomi mogu biti još češći. Pri izloženosti visokim vanjskim temperaturama naše krvne žile sklone su širenju da bi se izbjeglo pregrijavanje organizma. Pojednostavnjeno rečeno, tijelo želi dopremiti što veću količinu krvi u male krvne žile, bliže površini kože, da bi se krv što prije rashladila. Nažalost, ako su stjenke naših krvnih žila oslabljene ili previše propusne, višak tekućine tada lako izlazi u međustanični prostor, gdje se nakuplja i uzrokuje otekline.

Trebamo li se brinuti?

Otečene nogu jedan su od simptoma koji može upućivati na to da je zdravlje vena nogu narušeno. Pravilan protok krvi kroz vene ovisi o venskim zaliscima koji osiguravaju da se krv ne „vraća“ prema stopalima. Ako su zalisci oštećeni, protok prema srcu je otežan, krv se nakuplja, tlak u žilama je sve veći, a posljedice mogu biti popucale kapilare, izražene, zadebljale, deformirane površinske vene nogu, upale vena, otvorene rane na nogama, čak i stvaranje, za život opasnih, krvnih ugrušaka. Gravitacija dodatno otežava situaciju. Ako dane provodimo u isključivo stajaćem ili sjedećem položaju, vjerojatno je da će simptomi biti još izraženiji, a rizik za razvoj venske bolesti veći.

Kako način života utječe na zdravlje vena?

Duboke vene nogu posve su okružene mišićima. Mišićne kontrakcije potpomažu venama u njihovu pravilnom radu time što fizički potiču protok krvi u žilama. Hodanje, trčanje, vožnja bicikla i, primjerice, plivanje su aktivnosti koje najbolje potiču mišiće nogu i poželjni su u prevenciji i održavanju zdravlja vena nogu. S druge strane, aktivnosti i sportovi koji izazivaju pojačan pritisak na krvne žile, npr. pojačano vježbanje u teretani ili tenis, nisu preporuka za osobe kojima je zdravlje vena nogu već narušeno. Važno je osigurati i zdravu prehranu. Prekomjerni unos soli potiče zadržavanje vode u organizmu čime se otekline mogu dodatno pojačati.

Kako olakšati simptome?

Kako bismo sebi povećali izglede da večer dočekamo što laganijih nogu, važno je tijekom dana dovoljno se kretati, izbjegavati izlaganje visokim temperaturama i piti dovoljno tekućine. Da bismo olakšali sebi teško stanje nogu, možemo ih podignuti na povišeno i staviti hladne obloge. Preventivno, dobro je nositi kompresijske elastične čarape. Izvanjski, dobro lokalizirani pritisak pomaže da se protok krvi dobro usmjeri kroz žile. Međutim, ako su noge često otečene, važno je obratiti se liječniku.

Preporučuje se uključiti neke od dostupnih pripravaka za samoliječenje. Gelovi i kreme s heparinom djeluju antitrombotično i protuupalno, pri čemu heparin stabilizira tkivo i pojačava mikrocirkulaciju.

Salvit Venox Forte novi je proizvod koji sadržava µsmin® Plus diosmin nove generacije. Uz to, u Venox Forte nalazimo i bodljikavu veprinu koja pridonosi venskoj cirkulaciji. Dodatno, vitamin C pridonosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju krvnih žila, a vitamin E pridonosi zaštiti stanica od oksidacijskog stresa. Da biste osigurali dodatnu potporu zdravlju vena, preporučuje se uzeti jednu do dvije tablete Salvit Venox forte na dan.

Inovativan pripravak koji istodobno hladi i njeguje, a sadržava biljne ekstrakte je Salvit Veox pucketajuća pjena. Sadržava vinovu lozu, japansku soforu i žuti kokotac, biljke čije sastavnice imaju dokazano povoljno djelovanje, a zbog prisutnosti mentola daje odličan osjećaj hlađenja. Pjenu je prije nanošenja potrebno dobro promućkati i umasirati je u kožu nogu dok god osjetite pucketanje pod rukama. Za dodatno rashlađivanje, pjenu prije nanošenja držite u hladnjaku. Salvit Veox pjena donosi trenutačno olakšanje umornim i napetim nogama.

Važno je držati se uravnotežene i raznovrsne prehrane te zdravog načina života.

Andrea Puđak Kelčec, mag. pharm.

1. CASI, Priručnik za samoliječenje, Bolesti vena, 294–304, HUPBR, Zagreb, 2017.

Copyright Salvit© 2021 - Sva prava pridržana.

Prijavite se na naš newsletter!

Ne propustite primati besplatne obavijesti o mjesečnim pogodnostima i pretplatite se na naš newsletter!