Orsovit bi trebao biti u svakoj kućnoj ljekarni

Tijekom godine djeca često oboljevaju od infekcija probavnog sustava koje prate neugodni simptomi poput povraćanja, proljeva i mučnine. Proljev u dječjoj dobi najčešće nastaje kada se dijete zarazi virusom ili bakterijom koja na sluznici probavnog sustava uzrokuje upalu, zbog čega se iz organizma izlučuje više tekućine i elektrolita nego uobičajeno. Mijenja se konzistencija stolice, koja postaje vodenasta i rijetka. Djeca u dobi od 2 do 3 godine imaju od 2 do 3 pojave proljeva na godinu, a ona koja pohađaju vrtić dvostruko više.1 

Crijevne viroze češće su ljeti 

Ljeto im je omiljeno godišnje doba kada se zbog visokih temperatura hrana lako kvari. Neke od namirnica koje su česti „krivci“ za širenje infekcija su mlijeko, sladoled, kremasti kolači, jaja, meso te nedovoljno oprano voće i povrće. Zato je važno paziti na kvalitetu i rok valjanosti namirnica te na higijenu ruku i higijenu pripreme hrane. Hranu je važno dobro termički obraditi i ispravno skladištiti.  

Nadoknada tekućine je esencijalna 

Terapijski cilj liječenja proljeva i/ili povraćanja je izbjegavanje dehidracije. U djece dehidracija nastaje brže zbog njihove male tjelesne mase i manjih zaliha vode u tijelu. Simptomi blage do umjerene dehidracije su pojačana žeđ, podočnjaci, smanjena količina mokraće, suh jezik te ubrzano disanje. Glavna terapija za proljev i/ili povraćanje je oralna rehidracijska otopina (ORS) – uravnotežena mješavina glukoze i elektrolita.2 Putem ORS-a nadoknađujemo izgubljene elektrolite i povećavamo  apsorpciju vode. Rehidracijske otopina treba se početi primjenjivati odmah nakon pojave prvih simptoma jer ORS, uz to što sprječava dehidraciju, skraćuje i trajanje proljeva. Terapija se može primijeniti u djece svih dobi, s blagom i umjerenom dehidracijom.  

Jedan od popularnih rehidracijskih proizvoda je Salvit Orsovit prašak za pripremu oralne rehidracijske otopine. Namijenjen je za dijetalnu prehranu bolesnika s gubitkom elektrolita i vode tijekom proljeva te za rehidraciju. Dodatna je prednost proizvoda u tome što je obogaćen tindaliziranim bakterijskim kulturamaLactobacillus acidophilus. Ugodnog je okusa naranče koji povećava suradnju djece. Roditelji, za bezbrižnu ljetnu igru vaše djece u kućnu i putnu ljekarnu svakako uvrstite ORS. 

 Vlasta Orehovec, mag.pharm. 

  1. https://kbc-rijeka.hr/povracanje-i-proljev-u-djece/
  2. Oralna rehidracija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti djece; Milivoj Jovančević, Marija Hegeduš Jungvirth, Nataša Nenadić PaediatrCroat 2006;50:UDK 615.451.2; 613.287; 613.953; 641.562
Copyright Salvit© 2021 - Sva prava pridržana.

Prijavite se na naš newsletter!

Ne propustite primati besplatne obavijesti o mjesečnim pogodnostima i pretplatite se na naš newsletter!