Kako odčepiti nosić bez ijedne suze?

Začepljen nos (kongestija) za malu djecu vrlo je neugodna i razdražljiva pojava jer ne znaju disati na usta. Zbog anatomije nosa, već i mala kongestija dovodi to smetnji disanja.1 Nakupljeni sekret u nosu može izazvati probleme s hranjenjem, spavanjem, ali i uzrokovati vrlo česte komplikacije poput upale srednjeg uha, sinusa, donjih dišnih puteva2. Zato je izuzetno važno na vrijeme reagirati jer mala djeca ne mogu i ne znaju samostalno ispuhati nosić. U nastavku teksta opisati ćemo tri načina kako ublažiti začepljenost nosa i olakšati disanje naših najmlađih.

Primjena fiziološke/hipertonične otopine

Primjena fiziološke otopine prvi je izbor kod čišćenja i vlaženja nosa. Potrebno je obilnu količinu otopine ušpricati u nos, pričekati i zadržati dijete u ležećem položaju barem pet minuta. Zatim, ako dijete ne može samo, pomoću nosnog aspiratora/pumpice izvući natopljeni sekret iz nosa. Takav način nema nikakvog ograničenja primjene, no neće smanjiti edem tkiva i sekreciju nosa. Tu su značajno bolji i djelotvorniji preparati hipertonične otopine morske vode. Zbog svog sastava izvlače suvišnu tekućinu, razrjeđuju gusti sekret te dodatno vlaže sluznicu nosa.1 U obliku spreja lako se i često primjenjuju.

Inhaliranje

Inhaliranje čisti i smiruje sluznicu nosa te olakšava izbacivanje sluzi. Za provedbu inhalacije svakako se preporučuje korištenje inhalatora koji otopinu za inhalaciju raspršuje u vrlo sitne čestice koje se pomoću prikladne maske udišu. Postupak je bezbolan i ovisno o stanju može se ponoviti više puta na dan. Važno je naglasiti da se u inhalator ne smiju stavljati eterična ulja3.

Salvit Respiranto flaster

Salvit Respiranto flaster ima sve karakteristike koje želimo. Jednostavna primjena, dugotrajan učinak, prirodni sastojci, mogućnost korištenja tijekom noći, i ono najvažnije za svakog roditelja, da takvu upotrebu dijete gotovo pa i neće primijetiti. Naime, radi se o flasteru manjih dimenzija koji se izravno lijepi na odjeću u području prsa. Ne odljepljuje se sam od sebe, niti će ostaviti ljepljiv trag. Provjereno! Udisanje prirodnih para odabranih eteričnih ulja u flasteru pomoći će pročistiti nos i olakšati disanje. Ulje eukaliptusa razrjeđuje sluz i olakšava iskašljavanje. S druge strane, ulje lavande djeluje opuštajuće na glatke mišiće dišnog sustava i olakšava disanje. Dementolizirano ulje metvice ublažava bol i hladi.

Djelovanje je dugotrajno, traje šest do osam sati pa je preporuka da se flaster zalijepi prije spavanja. Time se znatno olakšava disanje tijekom noći, a i poboljšava se kvaliteta sna djeteta, a i roditelja. Salvit Respiranto prikladan je za djecu stariju od 30 mjeseci (2,5 godine). Salvit Respiranto flaster nije rezerviran samo za djecu, dapače, mogu ga koristiti i odrasli. Nosna kongestija u odrasloj dobi često se „ rješava“ nepotrebno prekomjernom upotrebom nazalnih dekongestiva što dugoročno vodi u začarani krug njihove svakodnevne upotrebe. Ovakav drugačiji pristup svakako zaslužuje priliku jer neće agresivno djelovati na sluznicu nosa.

Pakiranje od pet flastera pogodno je za cijelu obitelj i vrlo je povoljne cijene. Mi smo ga već isprobali, i dojmovi su nam odlični, a vi?
Copyright Salvit© 2021 - Sva prava pridržana.

Prijavite se na naš newsletter!

Ne propustite primati besplatne obavijesti o mjesečnim pogodnostima i pretplatite se na naš newsletter!